Op initiatief van Denisa Teglas organiseert Cultureel Ontmoetingscentrum Nova ‘SupermArt’ in de Abdijstraat; een project waarbij kunst zichtbaar wordt in het dagelijks leven. Het idee is ontstaan tijdens de corona-crisis, toen enkel supermarkten open waren, om kunst toegankelijker te maken voor iedereen. Het project werd opgestart in Borgerhout maar vanaf mei is SupermArt te bewonderen op het Kiel.

In mei en juni vind je in 8 winkelpanden in de Abdijstraat op het Kiel werk van jonge Antwerpse kunstenaars.
Rika Van Hal, Natalia Semiachkina, Raluca Moraru, Sandro Aleksidze, Juan Camilo, Maartje Smeyers, Maureen De Wit exposeren werk binnen verschillende disciplines (Animatie, fotografie, schilderkunst, illustraties, installatiekunst).

Deelnemende kunstenaars:

Rika Van Hal
Rika Van Hal studeert vrije grafiek aan Sint Lucas Antwerpen. Ze is geboeid door de drang die de maatschappij voelt om te consumeren en hoe promobladeren ons hierbij beïnvloeden. Welke esthetische keuzes worden hierin gemaakt en waarom? Deze vragen vormen de drijfveer doorheen haar artistiek werk. Ze onderzoekt in hoeverre de marketingwereld ons bespeelt en neemt dit als vertrekpunt voor haar ruimtelijk en grafisch werk. Zo gebruikt ze bijvoorbeeld verpakkingen of de inhoud van geconsumeerde producten binnen haar artistieke praktijk. De schoonheid van het verwerkte product, zoals bijvoorbeeld de gekauwde kauwgom, conserveert ze. Door deze vormelijke momentopname trekt ze de aandacht naar het lichamelijk residu waardoor een vervreemding ontstaat. 

 

Natalia Semiachkina
Natalia is een laatstejaarsstudente vrije kunsten aan Sint Lucas Antwerpen. In haar artistieke praktijk onderzoekt ze de fragiele constructie van in-between identities. Als kind immigreerde ze van Rusland naar België waardoor dat ze opgroeide tussen twee culturen in. Haar werken belichamen de netelige zoektocht naar een plaats die ze thuis kan noemen. Natalia werkt met diverse media waaronder video en schilderen maar haar passie ligt in textiel, waar ze van kinds af aan mee in aanraking kwam dankzij haar moeder. Deze traditionele technieken steekt ze in een hedendaags jasje om haar verhaal te vertellen. Inspiratie vindt ze in Sovjet architectuur en oude foto’s van kostbare herinneringen. “Ik heb de neiging om in het verleden te duiken, zo kan ik beter zien hoe ik nu verder moet.” Deze confrontatie tussen heden en verleden roept gevoelens op van nostalgie en een diep verlangen naar een plaats die enkel nog bestaat in herinnering. 

 

Raluca Moraru
Raluca is in Roemenië tussen de Karpaten geboren. Ze houdt van de drukte in de stad en woont en werkt sinds 2006 in Antwerpen. Haar creativiteit uit ze in haar maaltijden die ze bereid als kokkin. Gefascineerd door kleuren, geuren en texturen begon ze aan de opleiding schilderkunst die ze afrondde in 2020 bij Academie Berchem.

 

Sandro Aleksidze
Sandro is geboren in Georgië, Tbilisi. Hij is op een lange reis vanuit mijn thuisland, waardoor hij diep in zichzelf wil duiken en de grenzen wil overschrijden die hij ooit heeft gecreëerd. Hij geloofde op de een of andere manier dat je in het leven succes moest nastreven om gelukkig te zijn, omdat hij zo was opgevoed en onderwezen. De tijd verstreek, de momenten gingen voorbij. Uiteindelijk realiseerde hij zich dat het leven niet wordt gemeten in succes, maar in puurheid en de diepte van je ziel.

 

Juan Camilo
Juan is geboren en getogen in Bogotá, Colombia. Hij zoekt naar levendigheid. Het leven is een blanco vel papier. Soms, als het lot niet al te veeleisend is, hebben we de mogelijkheid om ons eigen verhaal in te schrijven in onze eigen stijl. Momenteel is hij gevestigd in Antwerpen voor onbepaalde tijd. Hier heeft hij de schoonheid gezien van een stad die veel te vertellen heeft.

Hij kadert de verhalen van de vele voorbijgangers, die net zoals wij alleen lijken te zijn. De zwart-wit foto’s die hij het afgelopen jaar heeft genomen tonen de levens van de mensen in dit universum. Die levens hebben een vorm, net als boomstammen, die wordt belichaamd door intense gevoelens van onze ziel: liefde, maar ook verdriet, vergezellen ons op onze reizen. Toch slagen we erin om onvolmaakt en in vreemde posities te staan, net zoals bomen dat doen.

 

Maureen De Wit
Maureen was altijd gefascineerd door oude foto’s van haar grootvader in zijn jonge jaren in het leger. De fotoalbums van haar grootouders hebben haar ook altijd geïntrigeerd. Fotografie was altijd een deel van haar leven. Niet altijd zo pertinent als nu, maar zij was altijd degene die de foto’s nam op gelegenheden van haar familie en vrienden.

Vijf jaar geleden kreeg Maureen van haar vriend haar eerste echte camera voor haar verjaardag. Sindsdien zwerft ze de straten van Antwerpen af, op zoek naar het perfecte licht en trachtend de schoonheid van het dagelijkse leven te vatten.

Ze is geïnspireerd door de grote namen: Daido Moriyama, Brassaï, Saul Letter, Robert Frank …

Brassaï zei ooit: “Ik heb altijd gevoeld dat de uitdrukkelijke structuur van een foto, zijn compositie, even belangrijk is als het onderwerp op zich … Je moet elk overbodig element weglaten, je moet een ijzeren wil hebben.”

 

Maartje Smeyers
Maartje studeerde schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Met textiel, verf en rituelen herinnert ze op een magische, feestelijke manier aan de oneindigheid en de schoonheid van ons wezen. “Mijn werk is een ode aan onze voorouders. Ieder van ons draagt zijn verleden en familiesysteem mee. Uit respect voor generaties die ‘geleefd’ werden wil ik mijn eigen autoriteit elke dag vieren.”

Maartje Smeyers heeft een grote fascinatie voor het ‘energetische’ aspect in menselijke relaties. Naast haar artistiek werk werkt ze als familieopsteller, regressietherapeut en medium. “In een tijd waarin we weinig verbinding hebben met de aarde, herinnert dit werk mij aan het cyclische proces van het leven. Het is een voorrecht scheppend deel uit te mogen maken van het magische theater op aarde.”


Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
prijzen
  • Gratis
locatie
  • C.O. Nova
  • Schijfstraat 105
  • 2020 Antwerpen

Extra

Locaties: zie QR-code (afbeelding)